Какво причинява високо диастолно кръвно налягане?

Няколко фактора допринасят за високо диастолно кръвно налягане. Докато човек може да контролира някои от тях, като затлъстяване, други не са предотвратими.

Лекарите описват кръвното налягане, използвайки две числа: систолни и диастолни. Те представят четене със систолното число, което се появява над диастолното. Систолните измерва налягането по време на свиването на сърцето, докато диастолът е налягането в периода между сърдечните ритници.

Американската сърдечна асоциация (AHA) гласи, че хората поставят голям акцент върху систолното число. Въпреки това, всяко увеличение от 10 милиметра живак (mm Hg) при диастолно налягане сред 40–89 удвоява риска от сърдечни заболявания или инсулт.

Лекарите дефинират изолирана диастолна хипертония (IDH) – високо диастолно кръвно налягане – както по -горе 80 mm Hg при индивиди с нормално систолно кръвно налягане.

Тази статия обсъжда общите причини за високо диастолно налягане Кръвното налягане и рисковете, свързани с него, как да се предотврати високото кръвно налягане и възможностите за лечение.

Ако индивидът има хипертония, те имат увеличаване както на систолното, така и на диастолното кръвно налягане.

Въпреки това, повишеното диастолно кръвно налягане възниква при изолирана диастолна хипертония (IDH). Лекарите класифицират етап 1 IDH като диастолно кръвно налягане от 80–89 mm Hg диастолно кръвно налягане. Те класифицират етап 2 IDH като диастолно кръвно налягане над 90 mm Hg.

Научете повече за показанията на кръвното налягане тук.

IDH е рядкост и представлява по -малко от 20% от случаите на хипертония.

Лекарите не разбират защо индивидът може да развие диастолна хипертония. Те предполагат, че стесняване на артериолите го причинява поради хормони в тялото.

Общите причини за изолирана диастолна хипертония са:

Научете повече за начините за намаляване на консумацията на алкохол тук.

Изследователски сътрудници, пушещи с IDH. Например, проучване в Китай установи, че сред хората на възраст 90 и повече години, настоящото или предишното тежко тютюнопушене повишава диастолното кръвно налягане.

Научете повече за начините за отказ от тютюнопушенето тук.

Повишените триглицериди или кръвни мазнини са друга потенциална причина за IDH, която лекарите също се свързват с други рискове за здравето.

Почти един от трима американци имат високи триглицериди. Когато тези кръвни мазнини са високи, те намаляват „добрия“ HDL холестерол. Ако индивидите имат повишени кръвни триглицериди и висок „лош“ LDL холестерол, това увеличава риска от сърдечни заболявания и инсулт.

Хората могат да понижат триглицеридите си в кръвта, като правят диетични промени. Например, след диета в средиземноморски стил, богата на мазна риба, плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни, може да помогне за намаляване на триглицеридите на кръвта и IDH.

Рискови фактори

Има определени рискови фактори за високо диастолно кръвно налягане, което човек не може да контролира.

Те включват:

Симптоми на високо диастолно кръвно налягане

Често повишеното диастолно кръвно налягане не причинява забележителни симптоми.

Голямо проучване от 2019 г. установи, че много хора не са наясно, че имат IDH. От 2,351,035 участници 3,2% са имали IDH. Над 86% са нелекувани и само 10,3% от тези индивиди са били наясно, че са повишили кръвното налягане.

AHA отбелязва, че често срещаното убеждение, че високото кръвно налягане ще причини изпотяване, зачервяване на лицето или усещане за Нервността е мит.

Въпреки това човек трябва да потърси спешна медицинска помощ, ако изпитва следните симптоми. Те биха могли да показват сериозно усложнение на IDH, като сърдечен удар или инсулт:

лечение

Намаляване на диастолното кръвно налягане може да може причиняват сърдечни проблеми, особено при млади индивиди с нормално систолно кръвно налягане. Следователно в тази група лекарите могат да изберат да не лекуват IDH.

IDH не е рядкост при висши индивиди, но лекарите могат да изберат нехирургичен подход, ако присъстват. Най -добрият подход е лекарите да лекуват по -възрастни индивиди в зависимост от специфичните им основни сърдечно -съдови заболявания.

възможностите за медикаменти за IDH включват:

Лекарите могат също да препоръчат на хората да правят промени в начина на живот, за да намалят своите IDH, включително:

профилактика

Някои хора може да могат да предотвратят възникването на високо диастолно кръвно налягане, като избягват пушенето, алкохол, Намаляване на кръвните мазнини и поддържане на умерено тегло.

В други случаи някои неконтролируеми фактори – като биологичен пол, фамилна анамнеза и живот с диабет – може да означава, че някой не може да предотврати високо диастолно кръвно налягане.

Може ли тревожността да причини високо диастолно кръвно налягане?

Липсата на изследвания предполага, че тревожността се задейства само на диастолното кръвно налягане. Тревожността обаче може да повиши диастолното кръвно налягане при някои хора.

Авторите на проучване от 2016 г. посочват, че са необходими повече изследвания, за да се разбере как точно тревожността повишава кръвното налягане и защо това се случва само при някои хора, особено при млади възрастни.

Едно предложение е, че умственият стрес може да активира определена част от нервната система, която задейства каскада от хормони, пречи на регулирането на кръвното налягане.

Кога да се консултира с лекар

Ако човек следи техния Кръвното налягане у дома и не вижда по -ниски показания, въпреки че прилагат промените в начина на живот, те трябва да се свържат с медицински специалист. Лекарите могат да помогнат да се определи основната причина за високото си кръвно налягане.

човек трябва да потърси незабавна медицинска помощ, ако има две показания от 180/120 mm Hg или по -високо в рамките на 5 минути, особено ако изпитват Главоболие или кръвотечение от носа.

перспектива

Лекарите не свързват повишено диастолно кръвно налягане с сърдечно -съдови събития при по -млади индивиди.

Въпреки това, увеличаване на диастолното налягане в тези На възраст 40–89 години повишават риска от сърдечни заболявания и инсулт. Следователно хората трябва да работят с лекар, за да намерят подходящи възможности за лечение и да подобрят своите перспективи.

Обобщение

Диастолното налягане е долният брой на отчитането на кръвното налягане.

IDH възниква, ако някой има повишено диастолично кръвно налягане, увеличавайки риска на човек от сърдечни заболявания и инсулт.

Пушенето, консумацията на алкохол, затлъстяването и високата кръвна мазнина може да доведе до IDH. Освен това, някои групи хора имат повишен риск от IDH, включително по -млади мъже и хора с диабет или предишни сърдечно -съдови събития.

Високото диастолно кръвно налягане е рядкост при по -младите хора и лекарите може да не лекуват тази група. Те могат да препоръчат лечение при по -възрастни индивиди въз основа на текущото им здравословно състояние на сърцето.

Прочетете тази статия на испански.

Contents